J a d ł o s p i s
Gminne Przedszkole w Cedzynie
PONIEDZIAŁEK: 15. 05. 2023r.
Śniadanie:
Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, sałata, baleron z wędzarni, papryka czerwona,
ogórek kiszony. Kawa zbożowa na mleku.
Herbata czarna z cytryną.
II Śniadanie: Jabłko.
Obiad:
Zupa brokułowa. Łazanki z mięsem. Kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek:
Koktajl: jogurtowy naturalny grecki, truskawki, czarna jagoda, c
hrupki kukurydziane. Herbata czarna z cytryną
WTOREK: 16. 05. 2023r.
Śniadanie:
Zupa mleczna: płatki owsiane z siemieniem lnianym na mleku.
Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, sałata, ser żółty, rzodkiewka, czarna oliwka.
Herbata czarna z cytryną.
II Śniadanie: Winogrono.
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem. Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym.
Kluski śląskie. Surówka ogórek ze szczypiorkiem Orzechy włoskie.
Kompot z owocówmieszanych.
Podwieczorek:
Deser: makaron pełnoziarnisty, mus jogurtowy, czarna jagoda.
Herbata czarna z cytryną.
ŚRODA: 17. 05. 2023r.
Śniadanie:
Kanapka: chleb orkiszowy, masło, sałata, szynka wiejska, ogórek zielony, szczypiorek.
Kakao naturalne na mleku.
Herbata owocowa z dziką różą.
II Śniadanie: Banan.
Obiad:
Zupa koperkowa z makaronem. Kotlet filet z drobiu panierowany.
Ziemniaki z koperkiem. Surówka: buraki z cebulką. Rzodkiewka.
Kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek:
Koktajl: kefir naturalny z truskawką. Chałka drożdżowa.
Herbata owocowa z dziką różą.
CZWARTEK: 18. 05. 2023r.
Śniadanie:
Zupa mleczna: płatki kukurydziane na mleku.
Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, pasta z białego sera, rzodkiewka, koperek, szczypiorek.
Herbata owocowa owoce leśne.
II Śniadanie: Jabłko.
Obiad:
Zupa jarzynowa. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym.
Orzechy włoskie. Kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek:
Deser: kisiel wiśniowy z żurawiną. Kajmaki: Wafle deserowe, powidła śliwkowe.
Herbata owocowa owoce leśne.
PIĄTEK: 19. 05. 2023r.
Śniadanie:
Kanapka: chleb orkiszowy, masło, sałata, szynka z wędzarni, pomidor cherry.
Kawa zbożowa na mleku. Herbata czarna z cytryną.
II Śniadanie: Banan.
Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami. Filet z miruny panierowany z sezamem.
Ziemniaki puree. Surówka z kiszonej kapusty. Orzechy włoskie.
Kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek:
Deser: Actimel owocowy. Ciastko owsiane z żurawiną.
Herbata czarna z cytryną.
Na życzenie dzieci herbatka do picia dostępna jest cały dzień.
Z przyczyn od nas niezależnych jadłospis może ulec zmianie.