J a d ł o s p i s

Gminne Przedszkole w Cedzynie

 

 

PONIEDZIAŁEK:  15. 05. 2023r.

 

Śniadanie:

 Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, sałata, baleron z wędzarni, papryka czerwona,

ogórek kiszony. Kawa zbożowa na mleku.

Herbata czarna z cytryną.

 

II Śniadanie:  Jabłko.

 

 

Obiad:

Zupa brokułowa. Łazanki z mięsem. Kompot z owoców mieszanych.

 

Podwieczorek:

Koktajl: jogurtowy naturalny grecki, truskawki, czarna jagoda, c

hrupki kukurydziane. Herbata czarna z cytryną

 

WTOREK: 16. 05. 2023r.

 

Śniadanie: 

Zupa mleczna: płatki owsiane z siemieniem lnianym na mleku.

Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, sałata, ser żółty, rzodkiewka, czarna oliwka.

Herbata czarna z cytryną.

 

II Śniadanie:  Winogrono.

 

Obiad:

Zupa pomidorowa z ryżem. Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym.

Kluski śląskie. Surówka ogórek ze szczypiorkiem Orzechy włoskie.

Kompot z owocówmieszanych.

 

Podwieczorek: 

Deser: makaron pełnoziarnisty, mus jogurtowy, czarna jagoda.

Herbata czarna z cytryną.

 

ŚRODA: 17. 05. 2023r.

 

Śniadanie:

Kanapka: chleb orkiszowy, masło, sałata, szynka wiejska, ogórek zielony, szczypiorek.

 Kakao naturalne na mleku.

Herbata owocowa z dziką różą.

 

II Śniadanie: Banan.

 

Obiad:

Zupa koperkowa z makaronem. Kotlet filet z drobiu panierowany.

 Ziemniaki z koperkiem. Surówka: buraki z cebulką. Rzodkiewka.

Kompot z owoców mieszanych.

 

Podwieczorek:

Koktajl: kefir naturalny z truskawką.  Chałka drożdżowa.

Herbata owocowa z dziką różą.

 

CZWARTEK: 18. 05. 2023r.

 

Śniadanie:

Zupa mleczna: płatki kukurydziane na mleku.

Kanapka: chleb pszenno – żytni, masło, pasta z białego sera, rzodkiewka, koperek, szczypiorek.

 Herbata owocowa owoce leśne.

 

II Śniadanie: Jabłko.

 

Obiad:

Zupa jarzynowa. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym.

Orzechy włoskie. Kompot z owoców mieszanych.

 

Podwieczorek:

Deser: kisiel wiśniowy z żurawiną. Kajmaki: Wafle deserowe, powidła śliwkowe.

Herbata owocowa owoce leśne.

 

PIĄTEK: 19. 05. 2023r.

 

Śniadanie:

Kanapka: chleb orkiszowy, masło, sałata, szynka z wędzarni, pomidor cherry.

Kawa zbożowa na mleku. Herbata czarna z cytryną.

 

II Śniadanie: Banan.

 

Obiad:

 

Zupa grochowa z ziemniakami. Filet z miruny panierowany z sezamem.

Ziemniaki puree. Surówka  z kiszonej kapusty. Orzechy włoskie.

 Kompot z owoców mieszanych.

 

Podwieczorek:

Deser: Actimel owocowy. Ciastko owsiane z żurawiną.

Herbata czarna z cytryną.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na życzenie dzieci herbatka do picia dostępna jest cały dzień.

Z przyczyn od nas niezależnych jadłospis może ulec zmianie.